Connect with us

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Έρχεται το νέο νομοσχέδιο με την υποχρεωτική στείρωση, αλλά με επιδότηση για τα κατοικίδια

Published

on

Σάρκα και οστά παίρνει πλέον η αλλαγή τού νομικού πλαισίου για τα αδεσποτάκια. Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος τού ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ Αντώνης Ζαβέρκος, ήταν ο εισηγητής της ΠΕΔ – ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση και προγραμματίζει να θέσει στη δημόσια διαβούλευση εντός του Φεβρουαρίου, αναμένονται μεγάλες ανατροπές.

Σε αυτό προβλέπεται η υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων από όλους τους ιδιοκτήτες τους με πρόβλεψη παράλληλα για σχετική επιδότηση,  καθώς και ένα νέο πλάνο προστίμων και παραβάσεων. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες στις νέες διατάξεις προβλέπεται να υπάρξουν και ρυθμίσεις για τις ευθύνες των δήμων.

«Υψηλή αρμοδιότητα στους δήμους αλλά και πολύ αυξημένη λογοδοσία» είναι η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές. Προηγήθηκε παρασκηνιακή διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και σε εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων, όπως αποκάλυψε και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο, βάζοντας στην πρωτοβουλία για τα κατοικίδια τη «βούλα» άμεσης κυβερνητικής προτεραιότητας. «Θα δώσει ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει, όπως με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων».

Ρυθμίσεις

Ειδικότερα, στα σκαριά βρίσκεται η θέσπιση της υποχρεωτικής στείρωσης ζώων συντροφιάς οποιουδήποτε ιδιοκτήτη – «κηδεμόνα», κατά τη φιλοζωική ορολογία -, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα των κυνηγετικών σκύλων, με μοναδική εξαίρεση από το μέτρο προφανώς τους πιστοποιημένους εκτροφείς. Τη ρύθμιση αναμένεται να συνοδεύουν «κίνητρα», δηλαδή επιδότηση για τις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Αλλωστε εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων «φωνάζουν» εδώ και χρόνια για τη μεγάλη ρίζα του προβλήματος στη χώρα, την εγκατάλειψη ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ έχουν ζητήσει επιπλέον οριζόντια απαγόρευση πώλησης ζώων από pet shops – θέμα στο οποίο αναμένεται επίσης να «απαντήσει» το νομοσχέδιο.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν επιπλέον δύο κρίσιμες διατάξεις που θα αφορούν τις αρμοδιότητες των δήμων. Από τη μια η κυβέρνηση καταρτίζει πλάνο νέων πόρων προς τους δήμους για να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες τους, ωστόσο αναμένεται ταυτόχρονα σφιχτό πλαίσιο ελέγχων, το οποίο θα καταλήγει σε… μπλόκο χρηματοδότησης (ακόμα και για άλλα έργα) εφόσον δεν πιάνονται οι καθορισμένοι στόχοι της προστασίας των ζώων. Από την άλλη σχεδιάζεται ένα «ταβάνι» στον αριθμό φιλοξενίας ζώων στα δημοτικά «καταφύγια» (της τάξης των 40 ή 50) με την πρόβλεψη προστίμου για κάθε επιπλέον τετράποδο.

Διαφάνεια

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις ζητούν διαφάνεια στους δήμους και ουσιαστικά αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις ισχύουσες πενταμελείς επιτροπές που συγκροτούνται με επιλογή του εκάστοτε τοπικού άρχοντα, προκειμένου τα ίδια τα σωματεία να αποκτήσουν μεγαλύτερο θεσμικό ρόλο στην παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Επίσης μιλούν για την ανάγκη να σπάσει η «αλυσίδα» για κάθε ζώο, να απαγορευθεί διά νόμου δηλαδή ακόμα και το προσωρινό δέσιμο των ζώων. «Σε τακτικές συναντήσεις μας για έξι μήνες με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, νυν υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιο και τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου είδαμε ποιος θα πρέπει να είναι ο κορμός του νομοσχεδίου για να κάνουμε επιτέλους ένα σοβαρό βήμα μπροστά» επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη. «Οχι με ημίμετρα», όπως λέει η ίδια στα «ΝΕΑ», «αλλά με πραγματικές λύσεις που παρουσιάσαμε σε ένα έτοιμο, πλήρες σχέδιο νόμου. Και πήραμε διαβεβαιώσεις πως σημαντικό μέρος των προτάσεων της Ομοσπονδίας θα γίνει δεκτό».

Πάντως η προαναγγελία Μητσοτάκη για προώθηση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι από το Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε αισιοδοξία στους κύκλους των φιλόζωων, ενώ αποτελούσε δέσμευση του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019. Προ μηνός στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασε επιπλέον κοινή επιστολή δεκάδων προσωπικοτήτων από τους χώρους των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίες ζητούσαν προώθηση του νομοσχεδίου χωρίς άλλη καθυστέρηση και δίχως «μοίρασμα» αρμοδιοτήτων στα δύο υπουργεία.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Κοντά στις αξιαγάπητες αδέσποτες γατούλες ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ (ΦΩΤΟ)

Published

on

By

Κοντά στις αξιαγάπητες αδέσποτες γατούλες βρίσκεται καθημερινά ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Μέσα από προγράμματα που τρέχουν, ο σύνδεσμος συνεργάζεται με ιδιώτη κτηνίατρο, στον οποίο μεταφέρονται οι γάτες, όταν αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα με την υγεία τους. (περισσότερα…)

Continue Reading

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Νέο νομοσχέδιο ζώων συντροφιάς του ΥΠΕΣ: 1 εκατ. στειρώσεις, κυρώσεις για δήμους, voucher και γραμμή καταγγελιών

Published

on

By

Eπιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του SKAI.gr, η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς με τίτλο “Πρόγραμμα Άργος” θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο της 24ης Φεβρουαρίου και φιλοδοξεί να δώσει λύση στο μεγάλο ζήτημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. (περισσότερα…)

Continue Reading

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ Αντώνης Ζαβέρκος πήγε, παρά το χιόνι, να ταΐσει 60 αδέσποτα (ΦΩΤΟ)

Published

on

By

Ο χειμώνας είναι η πιο δύσκολη εποχή για τα αδεσποτάκια, που ζουν έξω και προσπαθούν να επιβιώσουν. Αυτές τις μέρες ο καιρός σε όλη την Ελλάδα έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχει ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια, πάγο και βροχές. (περισσότερα…)

Continue Reading

Trending